Libya-samtaler på Utøya

Nylig var rivaliserende parter fra krigsherjede Libya møttes til samtaler på Utøya. Målet med samlingen er å forhindre en ny krig i Libya og å finne en fredelig vei fremover for landet. Samtalene beskrives som å ha vært “tøffe, men svært konstruktive”.

I halvannet år vi på Utøya samarbeidet med fredsaktivisten Hajer Sharief og hennes organisasjon Together We Build It for å realisere disse fredssamtalene, kalt “The Utøya Meeting on Libya”. Det var derfor svært gledelig å se møtet bli en realitet, ettersom det var knyttet mye usikkerhet rundt om det i det hele tatt ville være mulig. Situasjonen i Libya er nemlig svært skjør og landet er iferd med å bryte ut i en ny krig. Mens møtene på Utøya pågikk brøt det ut kamper i Tripoli, der 32 mennesker ble drept og 159 såret. 

 “Situasjonen i Libya er kritisk. Men det er vårt ansvar å gripe alle glimt av håp nå”, sa Mohamed Hamuda, talsmann for Libyas interimsregjering, til Aftenposten 

Samtlige involverte parter fra et totalt kaotisk og borgerkrigherjet Libya møtes på Utøya. Her på tur på “Kjærlighetsstien”. Foto: Stein J. Bjørge / Aftenposten / NTB

Rivaler i Libya
11 sentrale politikere, rådgivere og aktivister fra alle de viktigste partene i det krigsherjede landet deltok i møtet. Deltagerne har et stort spenn – politisk, etnisk og geografisk – og noen av deltakerne er fra rivaliserende parter som i skrivende stund er i væpnet konflikt i Libya. Noen av deltagerne har tidligere nektet å sitte i samme rom. Samtalene beskrives av deltagerne som “tøffe, men svært konstruktive”. 

Utøya er et svært egnet sted som samtalearena fordi det ligger en kraft her som er helt unik. Kall det naivt, men i naivitet ligger det også pågangsmot, kraft og vilje, sier Utøyas daglige leder Jørgen W. Frydnes. 

Ved ankomst, fikk libyerne en omvisning på Utøya. Flere av deltakerne ble tydelig rørt da de ble fortalt om 22.juli og jobben med å ta øya tilbake etter terroren.

-Ingenting hadde vært mulig her uten at vi hadde sett hverandre i øynene og snakket sammen, sa Frydnes, som flere ganger i løpet av omvisningen understreket viktigheten av dialog i Utøyas gjenreisingsprosess, og hvor viktig det er at unge mennesker bidrar i slike prosesser.

Positive resultater
FN har forsøkt å samle partene til samtaler, men arbeidet har ikke ledet frem. Stephanie Williams, FNs spesialutsending til Libya til i sommer, deltok også på Utøya-møtet. Hun tror møtet vil ha positive resultater for «en svært skjør» situasjon i Libya. 

– Hvis gruppen fremmer en plan for en fredelig løsning som blir lyttet til hos de ulike partene, så kan og vil de gjøre en forskjell, sa Williams til Aftenposten

Etter fire dager med intense møter på Utøya, reiste libyerne tilbake til et hjemland der situasjonen er mer spent og urolig enn det har vært på to år. 

  • Uten håp har vi ingenting. Når det er som mørkest trenger vi ekstraordinært mot for å finne løsninger. Det er det som har foregått på Utøya denne uken. Det sterkeste våpenet vi har er å sette seg ned å snakke sammen, avslutter Jørgen W. Frydnes

*Utenriksdepartementet har bistått og støttet prosjektet politisk. NOREF har også bistått med det praktiske.

Del saken

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Flere saker

Arrangementer

Åpen Dag på Utøya 30.juli

Vi inviterer til åpen dag på Utøya 30.juli, 2023 Besøk Utøya og få en interessant omvisning på øya. I Arbeidsmiljølåven fortelles Utøyas lange historie gjennom

Arrangementer

Åpen Dag på Utøya 2.juli

Vi inviterer til åpen dag på Utøya 2.juli, 2023 Besøk Utøya og få en interessant omvisning på øya. I Arbeidsmiljølåven fortelles Utøyas lange historie gjennom