Lysningen

Helt nord på Utøya ligger en lysning i skogen. Her er Utøya på sitt vakreste. Når du går hit knaser konglene under beina. Her har vi plantet blomster som tiltrekker seg sommerfuglarten Sørgekåpe
Viltvoksende Forglemmegei-blomster viser vei til minnestedet vi kaller Lysningen.

Minnestedet på Utøya er de berørtes eget minnested. Minnestedet er skapt for og sammen med berørte selv. Gjennom dugnadsarbeid med berørte og andre, har Lysningen blitt et vakkert sted for å minnes.

Navn og alder på de vi mistet på Utøya 22. juli, er stanset ut i ringen. Ingen navn kommer først eller sist. Solen skinner gjennom alle utstansingene i løpet av dagen og gjør at alle navnene på ringen blir unikt opplyst til hver sin tid på dagen.  

[ MINNE ]

Bursdagsmarkering

Det er viktig å minnes de som falt 22.7 hver eneste dag. Men det er 69 dager det er ekstra viktig å minnes – bursdagen deres. Hver gang noen av de vi mistet skulle feiret sin bursdag, tar en av oss ansatte en tur til minnestedet, der vi plasserer en blomst i navnet deres i ringen. 

Play Video
Play Video
[ MINNE ]

Minnestund med ungdom

Når en av de vi mistet 22.7 ville feiret bursdag, samtidig som vi har ungdom på besøk på Utøya, inviterer vi ungdommene med til minnestedet for å delta i en minnestund for å hedre de vi mistet. Dette gjør vi gjennom å plukke blomster på øyen som vi plasserer i navnet i ringen. I denne videoen kan du se en skoleklasse hedre Torjus Blattmann. med blomster de plukket på Utøya. 

[ MINNE ]

Minneboken

Som en del av demokrativerkstedet i Hegnhuset finner du minneboken, et viktig prosjekt for å minnes de som ble frarøvet sine liv 22. juli 2011. Den er en vond og vakker installasjon plassert stående, montert mellom gulv og tak. Den er sirkulær, uten begynnelse og slutt. Den har ingen faste permer, men åpnes av de besøkende og lukkes etterpå̊ igjen av seg selv. Gjennom bilder og tekst blir man her litt kjent med hva de likte å drive med, hvordan de var, hva som engasjerte dem. Boken er laget i tett samarbeid med de etterlatte familiene selv. Det er de som har bidratt med tekst og bilder.

Play Video
[ MINNE ]

Historier om de vi mistet

Når historien om 22. juli skal formidles, er det avgjørende å vise frem terrorens menneskelige konsekvenser. I filmene løftes frem historier om de vi mistet – fortalt av de som husker dem best.