Etter 22.juli

22.7.2011 ble Utøya åstedet for Norgeshistoriens verste terrorangrep. I dag er Utøya en åpen, tilgjengelig og inkluderende arena for å engasjere, lære og minne. Utøya tilrettelegger for politisk engasjement, debatt og deltakelse for gjester fra inn- og utland, og hvert år kommer titusenvis norsk og internasjonal ungdom til vårt demokratisenter for å få verktøy til å skape en bedre verden. I dag er Utøya en pedagogisk læringsarena for ungdom, fordi vi tror på at kunnskap overvinner fremmedfrykt, hatytringer og konspirasjonsteorier. I tillegg er Utøya et verdig minnested for nye generasjoner, fordi vi aldri skal glemme 22. juli 2011. 

Diktet etter 22.juli har blitt trykket på en stor vegg på innsiden av Hegnhuset, læringssenteret på Utøya. 

Diktet som ble et slagord

Frode Gryttens kraftfulle dikt etter 22.juli traff mange da det ble publisert. På poetisk vis satte diktet ord på følelser vi manglet et språk for. Det inneholdt både bunnløs sorg og fremtidsoptimisme. Det var nettopp den balansen vi forsøkte å finne på Utøya etter 22.juli. 

Diktets siste strofe “hei hei, på tide å stå opp og endre verda” følte vi sammenfattet Utøya – både hva det alltid har vært, en sommerleir for unge og engasjerte mennesker, men også hva det er i dag: et sted som reiser seg fra asken for å fortsette å jobbe for verdiene som ble angrepet 22.7.2011. 

I dag har strofen blitt nærmest et slagord for Utøya og står skrevet både på fergelemmen på MS/Thorbjørn og på T-skjortene til våre ansatte.

På fergelemmen til MS/Thorbjørn står strofen skrevet med hvit lakk. 

Læringsopplegg: Frode Gryttens dikt etter 22.juli er en del av læringsopplegget til ungdommene som besøker Utøya. 

SMS-Veggen: På SMS-veggen fortelles historien om hendelsesforløpet på Utøya 22.juli gjennom tekstmeldingene som ble sendt fra de som var på øya den dagen. 

Verditreet: I verditreet inviteres ungdom på Demokrativerksted og andre besøkende til å henge opp lapper med budskap som de mener er viktige.