World Expression Forum på Utøya

World Expression Forum (WEXFO) går for første gang av stabelen i år.  Ytringsfrihetskonferansen på Lillehammer samler noen av de skarpeste hodene globalt, nasjonalt og lokalt, for å sette ytringsfrihet på agendaen. Et sentralt tema er hvordan vi kan bekjempe voksende autoritære tendenser, intoleranse og ekstremisme. WEXFO og Utøya snikstartet programmet ved å jobbe med tematikken her hos oss på Utøya.

Utøya tok imot WEXFOs lederskap og en rekke anerkjente internasjonale gjester, blant andre Maria Ressa, den ene mottakeren av Nobels fredspris 2021. Ressa driver Rappler, et nettsted for gravende journalistikk i Filippinene. Nobelkomiteen ga fredsprisen til Ressa og hennes russiske kollega, Dmitrij Muratov, for deres innsats for ytringsfrihet, som er en forutsetning for demokrati og varig fred. Hun håper Utøya kan være et sted der ungdom lærer om de demokratiske truslene hele verden står overfor, og utvikler en bevissthet for hvordan disse truslene også finnes på sosiale medier.


Nobelprisvinner Maria Ressa tar bilder av “Verditreet” på Utøya.

Menneskerettighetsadvokaten og leder for The Center for Civil Liberties  i Kiev, Ukraina Oleksandra Vyacheslavivna Matviichuk, var også med til Utøya. Hun er en aktivist for demokratiske reformer i Ukraine og regionen, har blitt utnevnt til United Nations Committee against Torture og skapte historie da hun ble Ukrainas første kvinnelige representant i FNs menneskerettslige traktatorgan. Matviichuk ble beveget og inspirert av Utøyas gjenreising og forteller at hun vil ta med lærdommen herfra tilbake til Ukraina for å bruke denne kunnskapen til gjenreisingen av hennes eget land når krigen en dag tar slutt.

-Som Utøya, har heller ikke Ukraina muligheten til å simpelthen forlate åstedet, fordi hele Ukraina har blitt et åsted, sier hun. -Derfor må man finne måter å legge til rette for nytt liv.

World Expression Forum (WEXFO) er av initiativtakerne blitt beskrevet som et «ytringsfrihetens Davos-møte». Ambisjonen er at møtestedet blir like viktig for utviklingen av ytringsfriheten som World Economic Forum er for utviklingen av verdensøkonomien. Vi på Utøya er stolte av å samarbeide med WEXFO.

WEXFO avholdes for første gang 30. og 31. mai 2022 og er i tilknytning til Norsk Litteraturfestival. Les mer om WEXFO her

This slideshow requires JavaScript.

 

Del saken

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Flere saker

Arrangementer

Åpen Dag på Utøya 30.juli

Vi inviterer til åpen dag på Utøya 30.juli, 2023 Besøk Utøya og få en interessant omvisning på øya. I Arbeidsmiljølåven fortelles Utøyas lange historie gjennom

Arrangementer

Åpen Dag på Utøya 2.juli

Vi inviterer til åpen dag på Utøya 2.juli, 2023 Besøk Utøya og få en interessant omvisning på øya. I Arbeidsmiljølåven fortelles Utøyas lange historie gjennom