Kongeparet besøkte Utøya

Det ble et sterkt møte da Kongeparet for første gang besøkte Utøya etter terroren 22. juli 2011. Kongen og Dronningen ble vist rundt på øya av AUF-leder Astrid Hoem, Lisbeth Røyneland, leder for Nasjonal støttegruppe etter 22. juli-hendelsen og Jørgen Watne Frydnes, daglig leder på Utøya.

– 22. juli har gjort oss oppmerksomme på hvor dyrebare våre verdier er. At vi hver eneste dag må jobbe for å beholde dem, utvide dem og gjøre de bedre, sa Hans Majestet Kong Harald under besøket.

Hegnhuset

Etter overfarten til øya med MS Thorbjørn, gikk turen for Kongeparet opp til Hegnhuset. Her fikk de høre om bakgrunnshistorien, utfordringene, prosessen og idéene som ledet til byggingen av Hegnhuset, læringssenteret som omkranser det gamle kafébygget.


Kongeparet ser på “Minneboken”.

Tidslinjen

Inne i Hegnhuset fikk Kongen og Dronningen se Tidslinjen, veggen med tekstmeldinger som forteller historien om hva som skjedde 22. juli gjennom SMS-meldinger mellom de som befant seg på øya og deres nærmeste. Dette er en ufiltrert og brutal gjenfortelling av hendelsesforløpet ved hjelp av ordene til de som var til stede.

Deretter satte Kongeparet, AUF-leder og lederen for støttegruppen seg ned inne i Kafébygget, og Hoem og Røyneland fikk dele sine historier fra den forferdelige dagen.

Lysningen

Etter besøket i Hegnhuset gikk turen videre bort til minnestedet Lysningen. Mellom furutrær og Forglemmegei, fikk kongeparet høre daglig leder på Utøya, Jørgen Watne Frydnes, fortelle om arbeidet med å opprette minnestedet og hvordan Utøya jobbet med alle de etterlatte for å få på plass et minnested som kan være samlende for alle. Dronningen la ned en blomsterbukett ved minnesmerket.

I tillegg, fikk kongeparet ta del i Utøyas minnetradisjon, der hver gang en av de man mistet 22.7 ville feiret bursdag plasserer man blomster ved personens navn i ringen. Denne dagen ville Didrik Aamodt Olsen hatt fødselsdag og derfor plasserte Kongeparet sammen med AUF-lederen og lederen for den nasjonale støttegruppen røde roser i Diderik sitt navn.

– Det gjør et stort inntrykk å være på dette stedet. Det er så godt å se det arbeidet som er gjort her. Tankene mot fremtiden. Det er så lovende og godt. Det legger litt balsam på såret, sa Dronningen.

Demokrativerksted

Under besøket fikk Kongeparet også treffe på en gruppe elever. De var 10. klasseelever på besøk med klassen sin og kunne fortelle om hvordan det var å komme til Utøya og ta del i læringstilbudet på øya. De fortalte at de lærer både om terrorangrepene 22. juli 2011 og hvordan man kan jobbe for å fremme demokratiske verdier. Kongeparet og elevene utvekslet også sine opplevelser rundt det å ta inn de sterke inntrykkene man får av å være på Utøya.

-Utøya består. Ikke sånn som det var, men han klarte ikke å ødelegge det som var her, sa Kongen.

 

Del saken

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Flere saker

Arrangementer

Åpen Dag på Utøya 30.juli

Vi inviterer til åpen dag på Utøya 30.juli, 2023 Besøk Utøya og få en interessant omvisning på øya. I Arbeidsmiljølåven fortelles Utøyas lange historie gjennom

Arrangementer

Åpen Dag på Utøya 2.juli

Vi inviterer til åpen dag på Utøya 2.juli, 2023 Besøk Utøya og få en interessant omvisning på øya. I Arbeidsmiljølåven fortelles Utøyas lange historie gjennom